En dag i livet til en student-gründer

Dette er et forsøk på å dokumentere hvordan livet til en student-entreprenør er. Den opprinnelige planen var å skrive om en hel uke, men jeg fant raskt ut at jeg lever et alt for innholdsrikt liv, og ingen på internett gidder å lese et blogginnlegg på over 10.000 ord. Jeg valgte derfor å skrive om en dag i mitt liv akkurat nå. Idéen kom til meg sent en søndags kveld, dagen før jeg har skrevet om under her. Det er vanskelig å vite om dette er en representativ dag, men jeg tror det ikke egentlig finnes representative dager for gründere. Alle dager er forskjellige, så det er bedre at jeg skriver om en dag av og til for å få en helhetlig bilde av livet. Håper dette innlegget ikke knuser drømmene til alt for mange folk som tror at det er enkelt å leve livet som grunder. Det er mye jobb, men det er også veldig gøy! Hvis du liker å ikke kjede deg så er kanskje entreprenørskap veien for deg.

Disclaimer: jeg forsøkt være så autentisk som mulig når jeg dokumenterte dagen, så ingenting ble gjort bare fordi jeg skulle ha noe å skrive om. Det eneste jeg gjorde «kunstig» var å ikke gå tidligere fra forelesningen.

Emils dag den 6. februar 2017

Forelesning i forsøksdyrlære på Haukeland

6:00 – våkner av meg selv en time før klokken. Er litt snufsete og nyser. Vet ikke om det er forkjølelse eller om det er støv, fordi jeg er midt i prosessen å flytte fra leiligheten i Fyllingsdalen.
6:00 – 7:00 – drikker kaffe og jobber med en rollup jeg har designet for Linjeforeningen for Fiskehelse og Havbruk som skal sendes til trykk denne uken. Sjekket om det fantes noen kule næringseiendommer til salgs på Finn.no. Ikke fordi vi har penger – men fordi det er viktig å samle inn data for å kunne planlegge langt frem.
7:00 – sjekker bussen. Skal på obligatorisk forelesning i forsøksdyrlære 8-16 på Haukeland idag. Jeg har ikke tid til dette, men heldigvis kan jeg sikkert sitte å jobbe en del i forelesningene.
7:15 – blir litt rot når Institutt for biologi og medisinsk-odontologisk fakultet skal forsøke å samkjøre kurs, viser seg at det er 8:30 vi begynner. Dette er jo egentlig good news, nå trenger jeg ikke å stresse så veldig.
7:30 – tar bussen mot Haukeland. Hører på den veldig interessante boken «Sapiens – A Brief History of Humankind» på Audible. Litt irritert at jeg ikke har tid til å trene 8-9 som jeg egentlig pleier å gjøre hver morgen, men håper verden ikke går under uansett. Tenker på hva jeg trenger å få gjort i dag og skriver det ned i min to-do liste. Får med meg 20% av hva som sies i Sapens, men satser på at Paretos prinsipp gjelder her, og hjernen klarer å filtrere ut det viktigste.
7.45 – finner ut at jeg kan gå fra Gyldenpris til Haukeland og da få litt trening. Fornøyd. I boken snakker de om The Code of Hammarubi og hvordan de klarte å bo sammen i store samfunn ved hjelp av klasseinndeling og straffer. En av de mest kjente lovene er kanskje lov #196:

«If a man destroy the eye of another man, they shall destroy his eye. If one break a man’s bone, they shall break his bone. If one destroy the eye of a freeman or break the bone of a freeman he shall pay one gold mina. If one destroy the eye of a man’s slave or break a bone of a man’s slave he shall pay one-half his price.»

8:15 – internsystemet til UiB sier at vi skal ha undervisning på Jonas lies vei 65. Det er et vaskeri. Heldigvis har noen andre funnet utav at vi egentlig skal ha undervisning i 3etg på sentralblokken. Takk for unødvendig stress UiB.
8:30 – sitter første minuttene og spøker med klassekameratene om studentene som nå sitter på vaskeriet og noterer hvordan man vasker tøy og lurer på hvordan det er relevant for forsøksdyrlære.
8:35 – nooo jeg har ikke strøm på laptopen, må jeg (kan jeg) jobbe på mobil? Forelesningen er meget grunnleggende og det er vanskelig å føle at dette er god bruk av min tid.
9:20 – pause, og fikk heldigvis en telefon midt i pausen. Det er fra Innovasjon Norge, som vi har fått markedserklæringstilskudd fra. Siste tiden har vi kjempet for å få innvilget å kunne bruke en del av tilskuddet til å kunne dekke kostnaden at sitte i Ocean Industries Accelerator, som vi fått plass i forrige uke.  Etter møte på fredagen så har de bestemt at vi får dekket å sitte i acceleratoren, yes!
10:00 – mailet Hans på BTO og fortalte om nyheten, siden dette er relevant for andre oppstartbedrifter. Fikk vite at vi kan få pitche firmaet på åpningsfesten for IOA 21 februar. Det gjør vi veldig gjerne!
10:30 – sendte kopi av e-posten til Roymond (vår kommunikasjonsansvarlig, og på mange måter nestleder) og tok kontakt over Facebook. Vi har avtalt et videomøte med veterinærinstituttet på torsdag siden de har en ny lusekalkulator som kan forutsi lusenivåer frem i tid, og vi skal se på et eventuelt samarbeid. Roymond sier han skal på infomøte om master i innovasjon for kjæresten. Leste om det, vurderer sterkt å velge det istedenfor master i havbruk. Men jeg har jo allerede nesten avtalt at jeg skal skrive for Aquafly-prosjektet hos Nifes. Må vurdere dette videre.
10:45 – Roymond lenket artikkel om kjønnsløs laks. Vi kom på andre plass med på en case konkurranse med et team fra IHS, på akkurat dette prosjektet der vi skulle forsøke markedsføre denne GM-laksen. Vi spøte med at vi burde ta kontakt å tilby våre tjenester.
11:00 – snakket med en studiekamerat som jobber med havbruk i pausen som hadde hørt jeg hadde startet firma. Pitchet ideen vår, og han likte den godt. Kjekt å høre!
11:15 – Facebook lurer på om jeg skal gå på Youngfish sin fest som er dagen før Youngfish-konferansen på onsdag. Gleder meg til konferansen, usikker på om jeg rekker festen eller om jeg skal på date.
11:30 – lærer også litt innimellom om forsøksdyrlære, akkurat nå er det statistikk og etikk. Snakker med Roymond om at vi burde publisere første blogginlegg på Facebook-siden nå, siden han har sagt at beste tid å poste antageligvis er i lunsjen når folk har tid å lese.
11:40 – Endre tipser om sommerskole i Canada 19-23 juni for marine fag. Det høres veldig kult ut men lurer på om jeg har tid til det – skal til Spania uken før, og vil ikke være vekke fra Foundry alt for lenge.
11:45  – Roymond delte første blogginlegget og jeg delte videre. Føles litt kleint at jeg gjør det, men som grundere så må man selge seg selv litt. Snakket litt med Trygve som syntes hjemmesiden var pen men kanskje er litt vanskelig rent funksjonelt for eldre. Good point, skal se litt på det siden det er jeg som har satt den opp.

11:50 – Fikk melding fra Carl-Johan som er leder for Youngfish. På bachelor i bærekraftig havbruk er vi nødt til å ha en praksisperiode ute i næringen siste semester. Jeg skal ta min praksis på Ocean Quality sammen med Carl-Johan og han lurte på om jeg kan jobbe noen dager i uke 10. Vi er nødt til å ha totalt 15 dager ute på praksis så burde ta meg tid til dette – men må finne utav hva jeg gjør i uke 10.
12:00 – litt sur for at jeg valgte å skrive om akkurat denne dagen. Nå kan jeg ikke snike meg ut og ditche forelesningene resten av dagen. Må sitte her å late som at jeg ikke har bedre ting å gjøre.
12:15 – endelig lunsj, nå må jeg ringe sjefen på deltidsjobben. Jeg har vakten på settefiskanlegget denne uken, må inn tidlig imorgen for å lære om nytt trommelfilter i klekkeriet. Alt for lang kø for at jeg skal gidde å kjøpe lunsj. Heldigvis spiser jeg lavkarbo og klarer meg fint uten mat uten at blodsukkeret synker.
12:30 – Diskuterte den rollupen jeg jobbet med tidligere idag med Endre og Kristian (leder og nestelder for LFFH). Jeg skal fikse markedsføringsmateriale til LFFH som jeg var leder for i 2015-2016 siden jeg antageligvis er over gjennomsnittet kompetent i grafisk design. De var fornøyde med rollupen, da er det bare litt å fikse med gensere og trøyer så er vi all good.
12:45 – fikk meg en salat i SiB-kantinen, helt grei. Fikk tak på front-end utvikleren våres, Øystein . Sporde hvis han kunne bli ferdig med versjon 4 av appen til på onsdag sånn at vi kan vise den på konferansen. Skal gå fint – sweet!
13:00 – tilbake igjen på forelesning, nå er det snakk om hvordan gjøre forsøk på mus. Føles ikke helt relevant for meg akkurat nå så kan med god samvittighet fortsette å gjøre business. Funker ganske bra å bruke mobilen til det meste.
13:30 – suttet en halvtime å sett på hvordan gjøre forsøk på gnagere. Klarte å lage et ganske kult snapchat-maleri.
13:45 – keen på å se hvor mye trafikk vi får til siden via inlegget vi delte. Logget inn som admin i kontrollpanelet på hjemmesiden. Nødt til å installere en ny utvidelse og fikse litt for å få sett dette, men alt funket fint på mobil så det er null stress.
14:00 – Roymond tipset om lydbok for grundere som er på daily deal på Audible. Vet ikke om jeg har tid bare, har så mange bøker på leselisten. Note to self – lage et blogginnlegg med boktips.
14:15 – ser på video om hvordan drepe griser til nydelig klassisk musikk, mye snapchats frem å tilbake. Føler meg uproduktiv.
14:30 – nå kan jeg endelig se stats på hjemmesiden ved hjelp av Jetpack utvidelsen – 19 views so far. Satser på dette øker til 19 millioner i løpet av morgendagen.
14:45 – nå skal vi endelig lære om noe relevant, fiskbedøvelse. Har gjort dette i praktikken noen ganger men håper å lære noe nytt. Viktig å bufre vann hvis det er forsøk på feskvannsfisk siden ferskvann ofte har lavt innhold av bufrende ioner så pH kan svinge veldig raskt hvis ikke dette løses.
15:00 – sjekker busser ut til jobben. Må dra asap etter forelesning for å hente jobbtelefon og bil på alvøen. 16:30 fra olav kyrres rekker jeg. Diskuterte appen med Trygve, og hvordan vi skal dokumentere ting som taperfisk etc. Det er noe som ikke helt er bestemt i dette stadiet, vi må bare lage best mulig luse-telling i første omgang.
15:15 – husker ikke hvor mange kopper kaffe jeg har drukket idag, så kanskje best å ta det litt rolig med koffein i noen timer. Herregud nå lærer vi hvordan bruke et leksikon for dyreforsøk.
15:30 – klarer ikke mer! Nå begynner de å vise bilder av møss å spørre hvor vondt de har det. Trenger å komme meg ut på alvøen asap, så gikk litt tidligere. Nå blir det buss og Sapiens.
16:00 – Sumerene (10000 BP) var blandt de første å finne på en måte å lagre info utenfor hodet – ved å skrive. De brukte clay tablets. Første orden av visdom var egentlig bare record keeping av ris og andre varer, ikke vakre dikter om pene damer. Hvordan lagrer man tusentals leirtavler? Arkiv. Men hvordan finne rett? Systemer. Dette var starten for behovet av byråkrati.
16:20 – Sitter på bussen som tar 35 minutter fra olav kyrres gate til alvøen. Roymond sende melding om utenlandskonferanse om havbruk som så interessant ut – blir i sånn fall privat finansiert siden det ikke helt er våres målgruppe.

Firda Settefisk Alvøen

16:50 – framme på anlegget og henter bilen og telefonen. Alltid litt skummelt å kjøre første gangen på vakten siden jeg ikke kjører regelmessig nok til at det er en vane.
17:15 – rask tur hjemme for å bytte klær og se på hvis jeg skal flytte noen ting til nye leiligheten nå når jeg har bil. Fant utav at alle stekepanner og tallerken er flyttet, så jeg kan ikke lage mat. Var det så lurt da emil?
17:20 – sender mail til Hans å spør om jeg kan parkere utenfor T41, no biggie hvis ikke da får jeg stå på skolen. Må løpe til bilen hvis det går en alarm på anlegget, men risiko er ganske lav nå på vinteren når det er mye oksygen løst vannet.
17:45 – stikker til nye leiligheten å henter wokpanne, vannkoker og en robot jeg tenkte ta med til kontoret. Fant utav at jeg har en robot når jeg skulle flytte ting, så hvorfor ikke bare ta han med til kontoret.
18:00 – parkerer ved skolen å tar med roboten å går til kontoret. Roboten er by the way fra en kickstarter fra et par år siden – Multiplo.
18:15 – finner ut at jeg har systemkamera på kontoret så bestemmer meg for å ha en heftig photoshoot med roboten.
18:30 – tatt og retusjert et bilde som er godt nok. Gidder ikke å kjøre en all-out produktfotografering, er jo bare til et blogg-innlegg. Burde kanskje spise middag snart, så tar å går tilbake til bilen.
19:00 – stopper på butikken for å fikse noe middag. Grillet hel kylling, råkost salat og ost nedsatt på pris – perfekt lavkarbomiddag til under 50kr!
19:15 – burde kanskje ikke skrive at jeg var nødt til å se etter et skjærebrett i en søppelsekk, men det var heldigvis kun sammen med andre tørre ting som skal på gjennvinning. Håper ingen leser dette inlegget.
19:20 –  virker som at det blir date imorgen og ikke fest. Håper hun liker menn som lever i flere leiligheter på samme gang og mat som kan wookes. Jeg har ikke bord eller stoler, så blir eventuelt gulv-wok, sjarmerende.
19:30 – spiser mat og sjekker igjennom notatene fra dagen. Lurer på om dette virkelig er en representativ dag, fordi det var veldig mye som skjedde hvis man skriver det ned. Bestemmer meg for å lage en ny post som dette regelmessig en gang i måneden eller noe for å finne utav det.
19:33 – får mail fra Nils-Eivind på BTO som sier at vi er velkommen på forny student samling imorgen. Forny student er en ordning fra forskningsådet der masterstudenter på siste året kan få støtte med en million kroner. Vi kvalifiserer teknisk sett ikke til dette, men fått vite at de skal vurdere å gi firmaer som våres mulighet til å søke uansett.  Jeg har jo obligatorisk forelesning imorgen, men tror den er til 15. Snakker med de andre, blir jeg og Anders som forsøker gå på dette, blir sikkert interessant!
19:40 – 50 likes på facebooksiden til Foundry, det er ikke dårligt med tanke på at vi begynte med den idag.
19:45 – hører på Christopher Tin – “Sogno di Volare” (the dream of flight) som føles veldig entreprenørete ut når jeg tenker meg om. Dags å få meg en time eller to med faktisk skolearbeid og ikke bare business.
20.00 – husker plutselig at jeg burde forsøke få tak på min kjære venn Peder som jeg egentlig pleier å snakke med på søndager – siden vi glemte igår. Etter å begge ha lest «The Power of Habit» så har vi nå en deal der vi tracker habits ved hjelp av en app og så viser vi hvor flinke vi har vært å gjøre det vi sa vi skulle gjøre hver Søndag. Veldig grei måte å bygge GRIT på, noe som er helt essensielt for grundere. Hvis du ikke klarer å gjøre noe kontinuerlig over en lengre periode så klarer du ikke å drive en firma, så enkelt er det.
20:10 – Får ikke tak på Peder så drar igang en liste med klassisk musikk å begynner å jobbe. Må få skrevet en oppgave ferdig i havbruksjuss til på fredag. Siden jeg har en million ting å gjøre hele tiden så er det best å bare få obligatoriske ting utav verden raskest mulig. Kjører pomodoro 25-5 starting now.
20:35 – fått gjort veldig mye egentlig, godt igang på jussoppgaven. nå 5 min pause med hva som helst.
20:40 – Lets gooo! et til set med pareto sen gir jeg meg for kvelden.
21:07 – Nå er det nok med inhabilitetsbehandling etter forvaltningslovens §17.
21:15 – Spiller litt Path of Exile i en time før jeg skal legge meg for å koble av. Skal opp tidlig imorgen så jeg kan kjøre ut på anlegget å lære meg om det nye trommelfilteret.
22:00 – thats all folks! Viktig å så sovet ordentlig hvis man skal klare å prestere optimalt. Det var en dag i mitt liv – stay tuned for dag to noen gang om en måned eller så. Kommenter gjerne hvis det er noe du lurer på 🙂